Historie Talen Tools in tijdlijn

Foto links is Klaas Talen Hzn. Foto rechts is het schuurtje in de 'goarn'.

Klaas Talen

Na de eerste wereldoorlog zoekt Klaas Talen Hzn. werk. In 1919 laat hij zich officieel registreren als houtbewerker. Talen was geboren in 1894 en gehuwd met Geertje de Witte. Ze hadden een klein boerderijtje met enkele koeien. In een schuurtje in de ‘goarn‘, maakt Talen houten stelen voor de zeisbomen en hooiharken van de vele boeren in zijn woonomgeving. Het belangrijkste gereedschap wat hij daarvoor gebruikte was het trekmes en de ‘wuppe‘. Het hout werd op een bepaalde lengte gezaagd. De gekloofde stukken werden met een trekmes bijgewerkt tot de vorm van de gewenste steel. Een uiterst creatieve, maar ook arbeidsintensieve bezigheid.

 

Foto links is een tekening van de elektro-motor. Foto rechts is een melkkrukje.

Elektro-motor

In 1928 kwam de elektro-motor. Het schuurtje werd toen uitgebreid. Inmiddels vervaardigde Talen ook Staphorster knopstoelen en Staphorster tafels. Per kar werden de producten naar Meppel gebracht om ‘per spoor‘ verder vervoerd te worden. Een melkkrukje kostte toen ƒ 0,30, maar als men er honderd afnam, kostten ze een kwartje.

.

Foto links is een elektro-machine.

Tweede wereldoorlog

In het begin van de Tweede Wereldoorlog begraven de Talens de elektro- machine, uit angst voor Duitse hebzucht. Op dit moment staat er in de hal van Talen Tools een soortgelijke machine. Na de oorlog neemt de machine het handwerk opnieuw over. Na
verloop van tijd kwam er ook personeel, Jan Schra Hzn. was de eerste in vaste dienst. Harm Coster Ezn. de tweede.

 

Foto links is Lubbert Talen met de fietskar, waar hij de betsellingen mee vervoerde, Foto rechts tekent Lubbert Talen een steel uit, wat hij daarna uitzaagt. Dit is op de plek aan de Geerligsweg waar later het pand van Talen gebouwd werd.

Lubbert Talen

De eigen kinderen hielpen na schooltijd ook mee. Vooral ‘s winters was het gezellig in de schuur. Dan brachten de boeren reparatiewerk mee en maakten veelal een praatje rond de kachel. Behalve een dochter waren er zes zonen in het gezin Talen. De zonen nemen de liefde voor hout van hun vader over. De werkzaamheden verbreden zich, van meubel- tot gereedschapmaker. Zoon Lubbert Talen(geboren in 1922) ging verder met het maken van houten stelen. Hij bracht de bestellingen met de fietskar naar het station van Meppel.

 

Foto links is notitieboekje uit de jaren 60. Foto rechts het pand aan de Geerligsweg.

Geerligsweg

In 1967 ging Lubbert Talen naar de Geerligsweg om daar verder te gaan met het maken van houten stelen voor diverse soorten land- en tuinbouwgereedschappen. Er waren twee deeltijd werknemers in dienst, zij werkten op hun eigen boerderij en bij Talen. Al snel kwamen er vertegenwoordigers in dienst. Zij gingen met een busje op stap en verkochten het gereedschap zo uit de bus. De voorraad werd de volgende dag aangevuld. In het jaar 1969 kwam zoon Jan Talen in dienst.

 

Foto links is het bord wat bij de Geerligsweg aan de weg stond, Foto rechts Jan Talen aan het werk op het kantoor.

Tuingereedschap

In de jaren 70 werd er overgeschakeld op tuingereedschap. Onder meer als gevolg op de afname van het aantal boeren. Het begon met een actie om een houten steel met een bats eraan te verkopen. Dat ging goed, zo werden er snel meer tuingereedschappen verkocht. De vertegenwoordiger ging met een gewone auto op pad om de bestellingen op te halen en de bestelling werd met de bus geleverd. Ook kwamen  bestellingen per brief binnen 

 

Foto links vertegenwoordiger Derk Mulder op pad, Foto rechts houten planken op maat zagen.

Tuincentra

In de jaren 80 kwamen de tuincentra in opmars. Talen is meegelift op dit succes. Het assortiment breidde gestaag uit. Wat de tuincentra vroegen, werd opgenomen in het pakket. In 1984 kregen wij de eerste computer, dit was een enorme vooruitgang. In 1986 kwam de vertegenwoordiger Bob Gorter bij ons werken, zijn rayon is het westen van Nederland, de omzet steeg in dit gebied in 3 jaar tijd, 3 keer.

 

Foto links getekende logo, Foto logo TalenTools

Talent

De naam TalenTools werd officieel geregistreerd in 1987, daarvoor werd de naam ‘Talent‘ gebruikt. Het mannetje in het logo van Talen Tools is met de hand getekend, deze is nog steeds te zien in het logo van Talen Tools. 

 

Foto links Jan Bloemert kijkt wat voor gereedschap hij aan de steel moet zetten, Foto rechts gereedschap voor een Staphorster boerderij.

Jaren '90

In de jaren 90 werden de orders steeds meer per telefoon of per fax gedaan. Inmiddels waren er twee bussen om te bezorgen, op drukke dagen drie. Elke dag verzamelde Jan Talen de orders en plande op de landkaart de route voor de volgende dag. De montage kreeg een lijst met gereedschap dat aan de steel gezet moest worden. Als de bussen terug waren werden ze geladen met de orders voor de volgende dag. Er kwamen steeds meer werknemers in dienst. De zoon van Jan, Roelof Talen kwam deze periode ook in dienst.

 

Foto pand aan de Burg. Janssenstraat.

Verhuizing naar Burg. Janssenstraat

In 2003 was het bedrijf zo groot geworden en uitbreiding aan de Geerligsweg was niet meer mogelijk. Op de huidige locatie, Burg. Janssenstraat 10, werd een magazijn en kantoor gebouwd. De productie van stelen bleef aan de Geerligsweg. Het logo van Talen Tools werd rond dezelfde tijd vernieuwd, tegenwoordig is het mannetje zonder pijp. Roelof Talen ging samen met zijn vader Jan Talen verder met het bedrijf, hij focusde zich vooral op de verkoop. In deze tijd waren er inmiddels zes bussen om te bezorgen.

 

 

Foto pand aan de Burg. Janssenstraat.

Transport

Rond 2008 werd het in de piekperiodes zo druk, dat het niet meer lukte om alles met de bussen rond te brengen. Er werd besloten om de rest van de orders met een extern transportbedrijf mee te laten gaan. Dit beviel zo goed zodat er werd besloten om alle
orders met het externe transportbedrijf mee te laten gaan. De chauffeurs van destijds zijn allemaal in het magazijn gaan werken.

 

Foto gereedschap van AVR Tools.

NV AVR Tools SA

In 2002 probeerde Talen Tools klanten te werven op de Belgische markt. Merkwaardig genoeg lukte het niet, om de in Nederland zo bekende schoppen aan de man te brengen. Dat veranderde in 2009, toen ze een Belgische concurrent overnamen. Talen Tools had altijd de verkeerde modellen voor de Belgische markt. Vroeger had ieder dorp zijn eigen model spade of schop. Dat had te maken met de plaatselijke smederij en de lokale tradities. Dat is in Nederland min of meer verdwenen, maar in België zie je nog steeds bepaalde eigen kenmerken terug. Er zit geen krukje aan, de spade is soms langer, de kromming een beetje anders. Die specifieke eigenschappen werden overgenomen.

 

Foto links kijkje in het magazijn van Talen Tools, Foto rechts uitbreiding pand.

Magazijn uitbreiding

Talen Tools kreeg meer klanten en personeel. Het magazijn en de kantine werden te klein. Daarom werd er in 2012 besloten om uit breiden. Er kwam een nieuwe hal en kantine bij.

 

Foto links Klaas Smit aan het werk in de productie van houten stelen, Foto rechts buitenkant productie houten stelen

Productie houten stelen

De productie van houten stelen zat tot nu aan de Geerligsweg. In 2016 werd besloten om deze te verplaatsen naar het pand, dat naast Talen Tools staat. Dat scheelde ook heel wat ritjes naar de Geerligsweg.

 

Foto van links naar rechts: Roelof, Jacob en Johan Talen.

Roelof, Jacob en Johan Talen

Sinds 2018 bestaat de directie uit drie personen: Roelof Talen, Jacob Talen en Johan Talen. Zij zijn drie kinderen van Jan Talen. Roelof is de algemeen directeur, Jacob focust zich vooral op de inkoop en de focus van Johan ligt in het magazijn en logistiek.

 

Foto links gazonhark van Hendrik Jan, Recht is het logo van Hendrik Jan.

Hendrik Jan de Tuinman

In 2018 werd het bekende merk Hendrik Jan de Tuinman overgenomen. In de eerste instantie blijven de artikelen bij THR in Apeldoorn liggen. Maar als deze failliet gaat, worden de artikelen halsoverkop naar het magazijn van Talen Tools verplaatst.

 

Foto links gereedschap van Gille Ferma, Recht is het logo van Gille Ferma.

Gille Ferma gereedschap

In 2019 werd het bedrijf Gille Ferma overgenomen. Dit zijn twee verschillende merken. Gille richt zich vooral op gereedschap voor de tuin- en landbouw, de bouwnijverheid en de industrie. Ferma richt zich onder ander op touwen, kettingen, kabel en slangen. Dit bedrijf is gevestigd in het Belgische Thimister, met een magazijn en kantoor.

 

Foto links zijn stelen van Löffert Stiele, Recht is het logo van Löffert Stiele.

Gille Ferma gereedschap

In 2020 werd de Duitse stelenfabriek Löffert Stiele overgenomen. Löffert Stiele maakt sinds 1836 allerlei soorten houten stelen. Ze zijn gevestigd In Sinntal-Oberzell.

 

Luchtfoto met links de productiehal voor de houten stelen en rechts het magazijn.

Magazijn en productie

In 2021 is er een nieuwe hal gebouwd voor de productie van houten stelen. Door deze grotere hal is er ruimte voor een extra productielijn. Hierdoor kan er een dubbel aantal houten stelen geproduceerd worden. Op de plek van de hal van de oude productie is een nieuwe hal neergezet zodat het onze uitleveringsgraad op peil gehouden kan worden.